Harran Üniversitesi Çocuk Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Çocuk Politikası, çocuklarla birlikte yapılan veya onları dolaylı etkileyen faaliyetlerdeki yetişkin katılımcıların çocuk hakları hakkında bilgilenmesi, çocukların üniversite kampüsünde güvenli bir şekilde bulunabilmesi ve üniversite topluluğundan maksimum fayda sağlayabilmesi için tasarlanmıştır.

Çocuk Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezinin Çocuk Politikası aşağıdaki şekilde belirlenmiştir.

1. Tüm çocuklar eşit haklara sahiptir. Çocuklar arasında hiçbir şekilde ayrımcılık yapılmaz.
2. Çocuklar hak sahibi ve kendi öznellikleri olan bireyler olarak kabul edilir.
• Düzenlenecek etkinliklerin çocuk merkezli yürütülmesi öncelenir. Çocukların ilgileri, istekleri, soruları ve merakları takip edilerek, gelişime uygun tecrübeler sunulur.
• Çocuklar istemedikleri hiçbir faaliyete, araştırmaya ya da eyleme katılmaya zorlanmaz.
• Çocuklar faaliyetlere davet edildiğinde bu faaliyetlerin amacı ve sonuçları konusunda çocuklar bilgilendirilir.
• Çocuklar, kendilerini ilgilendiren her konuda fikirlerini dile getirmeleri için teşvik edilir.
• Çocuğun katılım hakkına ilişkin ilkelere dikkat edilir.
• Küçük yaşlarda veya özel gereksinimleri olan çocukların haklarına uygun ve diğer çocuklarla eşit koşullarda çalışmalara katılımı için gerekli önlemler alınır.
3. Çocukların güvenliğini sağlamak önceliktir. Bu kapsamda çocukların kampüste güvende olmalarını sağlamak için güvenlik önlemleri alınır.
• 0-4 yaş aralığındaki çocuklar için düzenlenen etkinliklere ebeveynin katılımı; 4-18 yaş aralığındaki çocuklar için ise gruba refakat eden bir yetişkinin bulunması gerekir.
• Eğitim ve etkinlikler çocuklar için güvenli olan mekanlarda gerçekleştirilir.
• Etkinlik sürecinde hangi alanlara çocukların girebileceği ve giremeyeceği net bir şekilde belirtilir, özellikle kimyasal madde gibi tehlike barındıran fiziki ortamlarda çocukların kullanabileceği materyaller sınırlandırılır.
• Çocukların düzenlenen faaliyetlerden ve araştırmalardan fiziksel ve ruhsal olarak zarar görmemesini sağlamak amacıyla bilimsel etik kurallarına ve prosedürlerine riayet edilir.
• Çocuklardan alınan kişisel bilgilerin korunması ve saklanması konusunda özen gösterme yükümlüğü bulunur.
• Sosyal medya paylaşımlarında çocukların bilgileri ve resimleri kimliklerini açık eder şekilde paylaşılmaz.
• Çocukların bedenlerine saygı gösterilir; dokunma, sarılma, öpme gibi davranışlarda bulunulmaz.
• Çocuklarla (bireysel görüşme gerektiren ve ebeveyn onayı alınan bilimsel araştırmalar hariç) kimsenin görmeyeceği yerlerde yalnız kalınmaz.
• Acil durumlarda çocuklar için gerekli sağlık hizmetlerinin temini ve acil durum prosedürleri belirlenir. Acil durum iletişim bilgileri hazır tutulur ve gerektiğinde kullanılır.
4. Çocukların Harran Üniversitesi Çocuk Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezinin düzenlediği etkinliklere ve araştırmalara katılma koşullarına riayet edilir.
• Etkinliklere katılım gösterecek öğrenci grupları yapılan iş birlikleri ve başvuru önceliği çerçevesinde belirlenir.
• Etkinliklere ve araştırmalara katılım için ebeveyn onayı ve çocuk onamı gerekir.

Bu unsurlar, Harran Üniversitesi Çocuk Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Çocuk Politikasının temelini oluşturmaktadır. Merkez, yürütülecek tüm çalışmalarda yukarıda belirtilen kurallara uyacağını taahhüt etmektedir.